Jämlikhet och jämställdhet - Seammavïerhtege jïh mïrrestalleme-voete
Gaajhkh saemieh, saaht seamma gubpede båetieh jallh mij tjoele-identiteetide, edtjieh seammavyörtegisnie veasodh aktene reakta-tjïrkeme seabradahkesne mesnie almetjh ååktesem vuesiehtieh saemien jielemevuekide jïh reaktide. Lissine jienebelåhkoeseabradahken mïelh jïh normh edtjieh dam vuesiehtidh.
Det behövs konkreta insatser för att öka jämställdheten och jämlikheten för oss samer, både inom det samiska samhället och i samhället i övrigt. Ett stärkt självbestämmande och en trygghet för samer att behålla och utveckla sin kultur, språken och levnadssätt är grundläggande.
Sametinget är en nyckelaktör för att detta ska kunna ske på bästa sätt och utifrån det samiska samhällets premisser och måste få utökade resurser att följa upp, samordna och stötta myndigheter och organisationer i sitt arbete för jämställdhet och jämlikhet och för att stävja rasism, hatbrott och våld mot samiska kvinnor.
Jämställdheten i Sápmi ska stärkas. Kortsiktigt krävs attitydförändrande insatser och stöd till samiska organisationer att stärka sitt jämställdhetsarbete genom utbildning, information och verktyg för att ta fram jämställdhetsplaner. Mentorskap och stärkande nätverk för den enskilde ska etableras och Sametinget ska stärkas som stöttande funktion och kunskapsförmedlare.
Långsiktigt behövs insatser för att möjliggöra jämnare könsfördelning inom det samiska samhället, bland annat de traditionella näringarna. Det kan uppnås genom att öka samers självbestämmande och inflytandet över sina näringar, mark och vatten vilket ger trygghet och möjlighet att bredda de traditionella verksamheterna. Det behövs stödordningar samt insatser som minskar utbildningsskillnaderna mellan könen i det samiska samhället. Vi vill förbättra förutsättningar för både män, kvinnor och icke-binära att fortsätta arbeta och etablera sig inom de traditionella näringarna och därigenom stärka jämställdheten.
Arbetet för att stävja våld mot samiska kvinnor måste stärkas och inarbetas på nationell nivå. Sametinget måste få resurser för att samordna det arbetet och bidra till att stödstrukturer för våldsutsatta samer etableras och kunskapen höjs. Långsiktigt ska kompetens- och kunskapshöjning säkras genom att etablera samiska institutioner med ansvar för hälsofrågor.
Rasism i alla former mot samer och inom samiska grupper måste upphöra. Allmänhetens, myndigheters och beslutsfattares kunskap om Sápmi och samiska förhållanden måste höjas genom riktade insatser, mer forskning och kunskapsinsamling. Myndigheter ska återkommande granskas för att förhindra direkt och indirekt eller strukturell rasism i verksamheten.
Hatbrott mot samer ska minskas genom att öka kunskapen och den kulturella kompetensen hos polisen. Hatbrott ska bli enklare att anmäla och inte tappas bort i utredningsarbetet och en specialistgrupp för hatbrott mot samer ska etableras inom polisen. Renens kulturbärande värde ska förtydligas rättsligt genom en ny brottsrubricering med högre straffvärde för hatbrott mot renar.
Utifrån resultaten av den samiska sanningskommissionen om begångna oförrätter mot samer ska en försoningsprocess genomföras där övergrepp och brott prövas och fördöms samt återgäldande insatser genomförs.
Relaterade motioner: